Maklumat

Cheetah

Cheetah



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Cheetah adalah mamalia pemangsa, yang merupakan hewan darat terpantas (dalam mengejar mangsa, ia dapat mencapai kecepatan hingga 115 kilometer per jam). Lima daripadanya tinggal di Afrika dan dua di Asia.

Kehamilan dalam cheetah berlangsung rata-rata tiga bulan. Jangka hayat purata adalah dua puluh tahun. Habitat cheetah terhad di Afrika, India, Asia Tengah dan Barat, tetapi cheetah Asia berada di ambang kepupusan.

Cheetah agak lemah di kalangan pemangsa besar, kerana ini, mangsanya dapat dipilih oleh singa, macan tutul, hyena yang lebih kuat. Cheetah memanjat pokok dengan baik, terutamanya individu muda melakukannya dengan mahir. Sehingga 15 minggu, anak cheetah dapat menarik kembali cakarnya, setelah itu cakar menjadi tidak bergerak.

Anak dilahirkan buta, mata mereka meletus sekitar hari kesepuluh setelah dilahirkan. Hanya sepertiga dari cheetah yang bertahan hingga dewasa (ini walaupun ibu berusaha dalam setiap cara untuk menyembunyikan keturunannya). Anak Cheetah sangat bertenaga.

Cheetah bukan pemburu semula jadi - ibunya mengajarnya seni yang diperlukan ini. Cheetah kelahiran tawanan tidak dapat menyelinap dan mengejar mangsanya.

Secara luaran, cheetah itu serupa dengan wakil keluarga kucing lain. Sebaliknya, ia berbeza dengan mereka. Cheetah mempunyai badan yang langsing dan berotot; kepalanya kecil, mata diangkat tinggi. Telinga cheetah kecil dan bulat. Oleh kerana cheetah hampir tidak mempunyai simpanan lemak, ia mungkin kelihatan rapuh. Bulu cheetah mempunyai warna kuning berpasir. Terdapat bintik-bintik hitam kecil di seluruh kawasannya. Sisi muncung cheetah dikurniakan jalur hitam nipis. Jisim wakil genus ini berbeza dari empat puluh hingga enam puluh lima kilogram. Panjang badan antara 115 dan 140 sentimeter. Ekor cheetah agak besar. Panjangnya kira-kira sama dengan lapan puluh sentimeter.

Kehamilan pada cheetah berlangsung selama tiga bulan. Tempoh kehamilan berbeza dari 85 hingga 95 hari. Bilangan anak yang dilahirkan berbeza dari dua hingga lima (enam sangat jarang). Anak kucing tinggal di sebelah ibu mereka selama tiga belas hingga dua puluh bulan. Purata jangka hayat cheetah di habitat semula jadi mereka adalah dua puluh tahun. Di kebun binatang, cheetah dapat hidup lebih lama, tetapi dalam kurungan, cheetah berkembang biak dengan sangat buruk, dan kes-kes ketika keturunan cheetah diperoleh di kebun binatang dapat disebut kebetulan. Dan secara amnya, menjaga cheetah di kebun binatang sangat sukar dilakukan.

Cheetah betina tanpa rasa takut melindungi anaknya. Dia dengan sempurna menyembunyikan mereka dari musuh. Pada masa yang sama, selama bulan-bulan pertama kehidupan anak-anak, ibu memindahkan mereka dari satu tempat ke tempat lain (kerana cheetah tidak melengkapkan kandang mereka) - namun, langkah-langkah ini menyelamatkan hanya sekitar sepertiga anak (ini adalah berapa banyak mereka hidup hingga dewasa). Anak dilahirkan buta, mata mereka terbuka sekitar hari kesepuluh selepas kelahiran. Gigi susu berubah menjadi gigi kekal pada usia sembilan bulan. Bersama dengan ibu bapa mereka, cheetah hidup selama kira-kira satu setengah tahun, setelah itu cheetah memulakan kehidupan dewasa yang bebas.

Membesarkan cheetah bayi sama sekali tidak mudah. Ini berpunca dari kenyataan bahawa bayi cheetah sangat bertenaga dan selalu tidak kisah bermain-main. Gambar berikut sering diperhatikan - anak kecil menangkap ekor ibu, sementara ibu sendiri sedang berehat. Selalunya, kanak-kanak yang suka bersenang-senang melupakan kemungkinan bahaya.

Anak Cheetah sangat cantik. Pakaian anak-anak mereka sangat mengagumkan - terutamanya jubah yang subur dan gebu di bahagian belakang, yang tidak dimiliki oleh wakil keluarga kucing lain (ia melindungi bayi dari mata musuh). Apabila anak kecil mencapai usia dua bulan, mantel ini mula berubah menjadi surai. Pada masa yang sama, ia memaparkan bintik-bintik hitam pada kulit di bahagian belakang. Pada usia kira-kira tiga bulan, hanya bulu kecil yang tersisa dari mantel, yang menutupi bahu anak-anak.

Cheetah adalah pemangsa pada waktu siang. Objek pemburuan mereka adalah ungulat kecil. Contohnya, betis liar, impala, gazelles. Selain itu, cheetah sering memburu kelinci. Pemburuan paling kerap berlaku pada awal pagi atau sebaliknya pada waktu petang (tetapi masih belum gelap). Ini disebabkan oleh panas yang berterusan pada waktu siang di habitat mereka. Untuk tahap yang lebih besar, cheetah dipandu menggunakan penglihatan, bukan bau.

Cheetah, seperti kucing lain, menunggu mangsa dalam serangan. Tidak, di sinilah cheetah berbeza dari mereka. Pemangsa ini mengejar mangsa dalam jangka pendek, setelah mendekatinya dalam jarak sekitar sepuluh meter.

Cheetah adalah haiwan terpantas. Cheetah dapat mencapai kecepatan melebihi seratus kilometer per jam (110-115 km / j) ketika mengejar mangsa. Dalam dua saat, individu gen ini dapat memecut hingga tujuh puluh lima kilometer sejam.Larian cheetah terdiri daripada lompatan. Panjang yang terakhir boleh berbeza dari enam hingga lapan meter. Lompatan berlangsung sekitar setengah saat. Dalam mengejar mangsa, kadar pernafasan cheetah meningkat hingga 150 kali seminit. Fakta menarik adalah bahawa pemangsa yang menakjubkan ini dapat mengubah arah lariannya hampir dengan sepantas kilat. Apabila mangsa ditimpa, cheetah menjatuhkannya dengan kaki. Selepas itu, mereka mula tersedak. Sekiranya perlumbaan pecut gagal (mangsa tidak ditimpa dalam jangka waktu yang singkat), maka cheetah enggan meneruskan pengejaran mangsa. Ini disebabkan oleh penggunaan tenaga yang tinggi semasa jangka pendek yang cepat (yang jarang berlangsung lebih dari satu minit). Cheetah tidak dapat meneruskan perburuan dan pengejaran yang panjang, data menunjukkan bahawa kira-kira separuh dari pengejaran berakhir dengan kegagalan.

Cheetah memanjat dengan baik di sebarkan pokok. Lebih-lebih lagi, mereka menyukai aktiviti ini. Betul, cheetah muda melakukan tugas ini dengan lebih baik - ini disebabkan oleh fakta bahawa cheetah muda mempunyai cakar yang lebih tajam. Adapun cakarnya, harus diperhatikan bahawa mereka cukup besar (terutama cakar jari kaki pertama) di lengan depan, dan hujungnya yang tajam dibengkokkan ke depan. Dengan bantuan cakar ini, mengatasi mangsa, cheetah memberikan pukulan kuat sehingga mangsa terbang ke sebelah. Sehingga sekitar tiga bulan, anak cheetah mampu, seperti anak kucing, untuk menarik kembali cakarnya. Namun, setelah cakar mereka menjadi tidak bergerak. Dalam hal ini, seseorang dapat membuat analogi antara pastern mereka dan anjing, dan secara amnya pembinaan badan individu sangat mirip dengan bayangan seekor greyhound. Beberapa aspek tingkah laku juga serupa dengan anjing.

Cheetah adalah pemburu yang dilahirkan. Ia sama sekali tidak seperti itu Cheetah menjadi pemburu. Dan hanya jika ibunya mengajarnya. Jadi, cheetah yang dilahirkan bukan di habitat semula jadi mereka - dalam kurungan - tidak dapat menyelinap ke mangsa yang dipilih dan mengejarnya.

Cheetah adalah pemangsa yang lemah. Lemah antara pemangsa besar lain seperti macan tutul, singa, hyena. Yang terakhir sering mengambil mangsa dari cheetah. Pada masa yang sama, pemangsa di atas memanfaatkan hakikat bahawa cheetah memerlukan sekitar setengah jam untuk berehat setelah perburuan yang cepat dan melelahkan.

Cheetah mendiami Afrika. Selain benua Afrika, haiwan ini terdapat di India, Asia Tengah dan Barat. Walau bagaimanapun, pada zaman kita, cheetah Asia hampir pupus dan sangat jarang berlaku. Jarang ditemui di Azerbaijan dan Armenia; di Turkmenistan, cheetah seperti itu terakhir dicatat pada tahun enam puluhan abad yang lalu. Cheetah lebih cenderung tinggal di tempat terbuka - di padang pasir separa, savana, dll. Ini disebabkan oleh keunikan pemburuan mereka.

Cheetah mengeluarkan suara yang kuat. Mereka agak mengingatkan kicauan burung yang tiba-tiba dan terdengar dalam radius dua kilometer. Ini adalah bagaimana cheetah dapat berkomunikasi dengan saudara-mara dan anak-anaknya.

Kehadiran sikap aman adalah ciri cheetah. Apabila pemangsa ini puas, dia, sama seperti kucing peliharaan, mulai merengus. Sebagai tambahan, cheetah membiasakan diri dengan manusia dengan cepat. Pemangsa ini bahkan boleh dijinakkan. Pelancong dan pengembara yang tiba di safari di benua Afrika kagum dengan kenyataan bahawa para pencinta kedamaian ini tidak malu - misalnya, seekor cheetah dewasa dapat dengan mudah tersebar di bawah bayangan van pelancong. Bahkan ada kes ketika cheetah yang ingin tahu melompat ke kap kereta, selepas itu mereka mula melihat penumpang melalui kaca depan. Ibu cheetah dan keturunannya makan bersama dengan tenang. Pertengkaran dan pergaduhan tidak termasuk sepenuhnya. Alam sememangnya mengetahui kes seperti itu ketika, dalam keadaan kemarau, tembikai liar berair dimasukkan ke dalam diet cheetah.

Cheetah yang diburu sangat dihargai di Rusia. Pada abad kesepuluh-dua belas, para pangeran Rusia sering mengejar saigas melintasi stepa dengan bantuan cheetah (pada masa itu mereka dipanggil Pardus). Seekor cheetah yang dilatih untuk memburu di Rusia dianggap hadiah yang sangat berharga.

Zaman ais terakhir hampir menyebabkan kepupusan cheetah. Nampaknya, ini benar. Cheetah yang tinggal di zaman kita adalah saudara terdekat. Oleh kerana itu, mereka mempunyai beberapa tanda degenerasi genetik, misalnya, cheetah mempunyai kadar kematian bayi yang tinggi. Kira-kira 60-70% anak tidak bertahan hingga satu tahun. Kemerosotan genetik seperti ini juga dikaitkan dengan sumbang mahram kerana hubungan erat.

Cheetah raja adalah mutasi yang sangat jarang berlaku. Perbezaan antara cheetah kerajaan dan yang biasa terletak pada warnanya - lapisan pertama mempunyai bintik-bintik bercantum di sisi (hitam) dan jalur hitam yang berjalan di sepanjang belakang cheetah. Cheetah diraja pertama kali dilihat hanya pada tahun 1926 - pada waktu itu dianggap bahawa dia adalah kacukan macan tutul dan cheetah. Tidak lama kemudian, ujian genetik tidak mengesahkan versi ini. Perbezaan warna adalah alasan untuk klasifikasi cheetah diraja sebagai spesies yang terpisah, tetapi perbezaan pendapat mengenai klasifikasi spesies cheetah ini tidak berakhir hingga tahun 1981. Pada masa itulah seekor anak lembu dengan pewarna cheetah kerajaan dilahirkan dari orang tua dengan ciri warna semua cheetah lain. Ini bermaksud bahawa pewarnaan cheetah kerajaan tidak lebih dari sekadar mutasi - gen resesif bertanggungjawab untuk pewarnaan cheetah kerajaan. Yang terakhir menampakkan dirinya hanya jika diwarisi dari kedua ibu bapa. Cheetah diraja mampu membiak dengan cheetah biasa. Pada masa yang sama, mereka melahirkan keturunan yang normal. Penyimpangan lain dalam pewarnaan dari pewarna cheetah biasa diketahui, misalnya, di alam terdapat cheetah albino dan cheetah hitam. Mutasi yang terakhir disebut melanisme. Cheetah hitam dikurniakan kulit hitam dengan bintik-bintik kusam di atasnya. Selain itu, terdapat cheetah merah di Bumi. Kulit mereka berwarna keemasan dengan bintik-bintik merah gelap di atasnya. Terdapat juga cheetah coklat kekuningan dan kuning muda. Bintik-bintik pada kulitnya redup kemerahan.


Tonton videonya: Chris Brown - Cheetah Audio (Ogos 2022).